Perspectieven

'Verfrissende werkvormen, anders dan hetgeen ik gewend ben. Jouw enthousiasme is aanstekelijk. Het was tijdens de sessie hard werken om de studenten mee te krijgen, maar op een gegeven moment had je ze en stelden ze zich ervoor open. Goede sfeer en input om verder te gaan met de praktijkopdrachten. Wat mij betreft ben je een aanwinst voor de facilitators bij het LEF.'

Projectleider/Contractmanager RWS

Sessies - Faciliteren voor verandering

Faciliteren

'Slimme mensen organiseren domme sessies', hoorde ik mijn vakgenoot Annet Noordik eens stellen. Of dat echt zo is weet ik niet. Wat ik wel weet is dat het vormgeven en begeleiden van sessies een vak apart is en makkelijk wordt onderschat. Dat vak ben ik geleidelijk aan ingerold. Vóór 2006 was ik vooral 'van de inhoud' tot ik begon te zien hoe belangrijk en bepalend het proces voor verandering is. Faciliteren van sessies is inmiddels een van mijn belangrijkste activiteiten. Richtinggevende ideeën voor mij zijn: Niet over de verandering praten, maar de verandering doen; Faciliteren begint bij de intake; Eerst de relatie, dan de prestatie; De aanloop naar de sessie, het voorwerk, is zeker zo bepalend voor succes als de sessie zelf.

Grote of complexe sessies en evenementen

Bij grote of complexe sessies en evenementen is het vaak wenselijk om met meerdere facilitators te werken. Dit kunnen mensen uit de eigen organisatie zijn, maar meestal vraagt deze rol meer afstand, onafhankelijkheid en deskundigheid. Ik werk inmiddels enkele jaren samen met Marcel Collignon. Samen kunnen wij grote en complexe sessies en evenementen vormgeven en begeleiden.