Lichtenberger Methode

In de Lichtenberger Methode leer je luisteren naar wat er is, in plaats van wat er niets is (maar er zou moeten zijn). Je leert om je niet aan te passen en lelijkheid toe te laten. Je leert wat er nodig is voor spontane verandering die ontspanning en moeiteloosheid tot gevolg heeft. De grote klankrijkheid raakt de toehoorder diep.

Stem - Luister om gehoord te worden

Stemcoaching

Sinds 2003 heb ik een praktijk als stemcoach, gebaseerd op de Lichtenberger Methode. De werkwijze van deze methode leidt er, populair geformuleerd, toe dat er met minder moeite meer herrie uit je strot komt. Ik school voornamelijk zangers maar leer ook professionele sprekers 'minder hard te werken voor meer resultaat'. De crux zit hem in beter en anders te luisteren. Zie voor meer informatie over de methode de website van mijn praktijk Stemklank.

Zing en leer over moeiteloos samenwerken

Vaak komt bij deelnemers van deze workshop de vergelijking boven met de film 'As it is in heaven', van Kay Pollak. Misschien hebben ze dan vooral de eindscène in beeld, waarin het koor tijdens een concours haar dirigent mist en uiteindelijk vrijuit gaat zingen. Binnen 'no time' zingt de hele concertzaal mee. Goed, dát is een film, maar wat daar gebeurt kan je zelf, als team, in de workshop ervaren. Terloops leer je over controle loslaten, 'lelijkheid' toelaten, afstemmen op een groter geheel, zenden door te ontvangen en nog veel meer. Allemaal facetten van moeiteloos samenwerken.